Kto obserwuje mnie na Instagramie, ten już wczoraj miał
okazję chociaż zamarzyć o kawałku tego przepysznego ciasta. Zatem dzisiaj już
nie będę się dłużej znęcać i szybciutko prześlę Wam przepis na tę pyszotę.
Ciasto tym lepsze, że bezglutenowe, a na dodatek smakuje i pachnie jesienią,
zatem zdaje się być idealnie dopasowane do panującej za oknem aury ;) Zatem do
dzieła!
Przepis pochodzi z ostatnio mojej ulubionej książki, o
której już Wam pisałam – „Nadiya’s British
Food Adventure”.
PACHNĄCE POMARAŃCZĄ
CIASTO Z POLENTY Z ROZMARYNEM, TYMIANKIEM I PISTACJAMI
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina
Składniki:
Na ciasto:
180 ml oliwy
220 g cukru
300 g mielonych migdałów
3 duże jajka
skórka otarta z 4 mandarynek
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka esencji pomarańczowej
150 g polenty
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 ml oliwy
220 g cukru
300 g mielonych migdałów
3 duże jajka
skórka otarta z 4 mandarynek
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka esencji pomarańczowej
150 g polenty
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na syrop i lukier:
sok wyciśnięty z 4 mandarynek
4 łyżki płynnego miodu
5 gałązek świeżego tymianku (użyłam rozmarynu)
50 g cukru pudru
100 ml oleju orzechowego
1 łyżka esencji pomarańczowej
25 g siekanych pistacji do dekoracji (użyłam orzeszków ziemnych)
sok wyciśnięty z 4 mandarynek
4 łyżki płynnego miodu
5 gałązek świeżego tymianku (użyłam rozmarynu)
50 g cukru pudru
100 ml oleju orzechowego
1 łyżka esencji pomarańczowej
25 g siekanych pistacji do dekoracji (użyłam orzeszków ziemnych)
Przygotowanie:
1.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem.
2.
Ubij mikserem oliwę z cukrem. Na przemian dodawaj
zmielone migdały i jajka.
3.
Dodaj skórkę z mandarynek, esencję pomarańczową
i rozmaryn.
4.
W oddzielnej misie wymieszaj polentę z proszkiem
do pieczenia, dodaj do składników płynnych i dokładnie wymieszaj.
5.
Wylej ciasto na przygotowaną wcześniej
tortownicę, wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie obniż temperaturę do 180
stopni i piecz kolejnych 20 – 25 minut. Ciasto na zewnątrz powinno być brązowe.
6.
W międzyczasie przygotuj syrop do nsączenia
ciasta. Do garnuszka wlej sok z mandarynek, miód i włóż gałązki tymianku.
Podgrzej mieszaninę, nie doprowadzając do wrzenia.
7.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika dokładnie
ponakłuwaj i póki jeszcze jest ciepłe, obficie nasącz przygotowanym syropem.
Odstaw ciasto do wystygnięcia.
8.
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z
esencją pomarańczową i olejem orzechowym. Wylej mieszaninę na ciasto i zanim
zaschnie posyp posiekanymi orzechami dla ozdoby.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz