poniedziałek, 18 września 2017

PACHNĄCE POMARAŃCZĄ CIASTO Z POLENTY Z ROZMARYNEM, TYMIANKIEM I PISTACJAMI, czyli z wizytą u brytyjskich szefów kuchni 4

Kto obserwuje mnie na Instagramie, ten już wczoraj miał okazję chociaż zamarzyć o kawałku tego przepysznego ciasta. Zatem dzisiaj już nie będę się dłużej znęcać i szybciutko prześlę Wam przepis na tę pyszotę. Ciasto tym lepsze, że bezglutenowe, a na dodatek smakuje i pachnie jesienią, zatem zdaje się być idealnie dopasowane do panującej za oknem aury ;) Zatem do dzieła!

Przepis pochodzi z ostatnio mojej ulubionej książki, o której już Wam pisałam – „Nadiya’s British Food Adventure”.



PACHNĄCE POMARAŃCZĄ CIASTO Z POLENTY Z ROZMARYNEM, TYMIANKIEM I PISTACJAMI

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki:

Na ciasto:
180 ml oliwy
220 g cukru
300 g mielonych migdałów
3 duże jajka
skórka otarta z 4 mandarynek
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka esencji pomarańczowej
150 g polenty
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na syrop i lukier:
sok wyciśnięty z 4 mandarynek
4 łyżki płynnego miodu
5 gałązek świeżego tymianku (użyłam rozmarynu)
50 g cukru pudru
100 ml oleju orzechowego
1 łyżka esencji pomarańczowej
25 g siekanych pistacji do dekoracji (użyłam orzeszków ziemnych)


Przygotowanie:

1.       Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem.
2.       Ubij mikserem oliwę z cukrem. Na przemian dodawaj zmielone migdały i jajka.
3.       Dodaj skórkę z mandarynek, esencję pomarańczową i rozmaryn.
4.       W oddzielnej misie wymieszaj polentę z proszkiem do pieczenia, dodaj do składników płynnych i dokładnie wymieszaj.
5.       Wylej ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę, wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz kolejnych 20 – 25 minut. Ciasto na zewnątrz powinno być brązowe.
6.       W międzyczasie przygotuj syrop do nsączenia ciasta. Do garnuszka wlej sok z mandarynek, miód i włóż gałązki tymianku. Podgrzej mieszaninę, nie doprowadzając do wrzenia.
7.       Ciasto po wyjęciu z piekarnika dokładnie ponakłuwaj i póki jeszcze jest ciepłe, obficie nasącz przygotowanym syropem. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
8.       Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z esencją pomarańczową i olejem orzechowym. Wylej mieszaninę na ciasto i zanim zaschnie posyp posiekanymi orzechami dla ozdoby.



Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz