Zatem do dzieła!
BRZOSKWINIOWY KOTLET WIEPRZOWY
Jamie Oliver - "5 ingridients"
przepis dla dwóch osób
czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 kotlety wieprzowe w tłuszczykiem
4 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
puszka brzoskwiń w syropie (połówki)
50 ml burbona
Przygotowanie:
1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. (Nie rozbijamy!) Jeśli mięso nie jest zbyt tłuste, na patelni rozgrzewamy nieco oliwy lub oleju. Jeśli jest tłuszczyk mięso układamy na rozgrzaną suchą patelnię.
Kotlety smażymy od 3 do 5 minut z każdej strony, dociskając je do patelni, aby ładnie się przybrązowiły.
2. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na pozostały rozgrzany tłuszczyk wrzucamy posiekany czosnek oraz listki rozmarynu, a następnie połówki brzoskwiń skierowane płaską stroną do patelni. Gdy lekko skarmelizują dodajemy na patelnię mięso.
3. Na patelnię wlewamy alkohol i ostrożnie podpalamy. Gdy ogień się wypali, danie jest gotowe do podania.
My zdecydowaliśmy się zaserwować mięso z puree ziemniaczanym i moim skromnym zdaniem było pysznie. Zatem gorąco polecam! Przyjemna alternatywa dla schabowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz