wtorek, 5 września 2017

KURCZAK KREMOWO MUSZTARDOWY, czyli z wizytą u brytyjskich szefów kuchni 2

Jamie Oliver przed kilkoma tygodniami wydał kolejną książkę kucharską. A z racji, że jest on moim ulubionym brytyjskim szefem kuchni, tej pozycji nie mogło zabraknąć w mojej kulinarnej biblioteczce.

Tym razem Jamie postawił na potrawy z 5 składników. Szybkie i łatwe dania dla zabieganych czytelników.

"5 INGRIDIENTS. QUICK & EASY FOOD"


Ja moją przygodę z tą książką rozpoczęłam od dania z kurczaka:

KURCZAK KREMOWO MUSZTARDOWY

przepis dla dwóch osób
czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

200 g grzybów (ja użyłam białych i brązowych pieczarek)
1 czerwona cebula (wrzuciłam dwie średniej wielkości)
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
60 ml śmietany 12% (ja użyłam creme fraiche)

Przygotowanie:

1. Na suchą dużą patelnię wrzucamy pokrojone w plastry grzyby. Podsmażamy aż puszczą sok. W ten sposób nabiorą złotego koloru i głębokiego orzechowego smaku.

2. Dodajemy na patelnię nieco oliwy oraz wrzucamy posiekaną cebulę. Przesmażamy mieszając.

3. Kurczaka kroimy w około 2 cm kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy na patelnię i smażymy do miękkości.

4. Gdy mięso jest gotowe, na patelnię dodajemy musztardę i śmietanę. Dokładnie mieszamy dalej prużąc na wolnym ogniu. Jamie zaleca dodanie 150 ml wody do sosu; ja ten krok pominęłam.


I już. Szybko i smacznie!

Kurczaka podałam z puree ziemniaczanym i sałatą z pomidorów.


Sałata z pomidorów: 
przepis własny

Składniki:

4 pomidory pokrojone w mniejsze "ćwiartki"
2 łyżki creme fraiche, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 łyżki octu
pieprz do smaku
świeży posiekany rozmaryn

Podane składniki wystarczy wymieszać i gotowe.

Także smacznego! Dajcie znać, czy smakowało :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz