Tym razem Jamie postawił na potrawy z 5 składników. Szybkie i łatwe dania dla zabieganych czytelników.
"5 INGRIDIENTS. QUICK & EASY FOOD"
Ja moją przygodę z tą książką rozpoczęłam od dania z kurczaka:
KURCZAK KREMOWO MUSZTARDOWY
przepis dla dwóch osób
czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
200 g grzybów (ja użyłam białych i brązowych pieczarek)
1 czerwona cebula (wrzuciłam dwie średniej wielkości)
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
60 ml śmietany 12% (ja użyłam creme fraiche)
Przygotowanie:
1. Na suchą dużą patelnię wrzucamy pokrojone w plastry grzyby. Podsmażamy aż puszczą sok. W ten sposób nabiorą złotego koloru i głębokiego orzechowego smaku.
2. Dodajemy na patelnię nieco oliwy oraz wrzucamy posiekaną cebulę. Przesmażamy mieszając.
3. Kurczaka kroimy w około 2 cm kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy na patelnię i smażymy do miękkości.
4. Gdy mięso jest gotowe, na patelnię dodajemy musztardę i śmietanę. Dokładnie mieszamy dalej prużąc na wolnym ogniu. Jamie zaleca dodanie 150 ml wody do sosu; ja ten krok pominęłam.
I już. Szybko i smacznie!
Kurczaka podałam z puree ziemniaczanym i sałatą z pomidorów.
Sałata z pomidorów:
przepis własny
Składniki:
4 pomidory pokrojone w mniejsze "ćwiartki"
2 łyżki creme fraiche, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 łyżki octu
pieprz do smaku
świeży posiekany rozmaryn
Podane składniki wystarczy wymieszać i gotowe.
Także smacznego! Dajcie znać, czy smakowało :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz