środa, 16 sierpnia 2017

CHRUPIĄCA CZEKOLADOWO ORZECHOWA TARTA NA SPODZIE Z CHIPSÓW, czyli z wizytą u brytyjskich szefów kuchni

Kochani,
dzisiaj uroczyście rozpoczynam nową serię na blogu, która już od dawna chodziła po mojej głowie.
Otóż startujemy z serią kulinarną, w której będę chciała pokazywać Wam przepisy brytyjskich szefów kuchni. W polskiej telewizji można zobaczyć programy Jamiego Olivera, Gordoda Ramsaya, czy bezkonkurencyjnej Nigelli ale orócz nich jest jeszcze wielu świetnych kucharzy, których książki i programy jeszcze nie zawitały nad Wisłą. I to na nich szczególnie będę chciała się skupić.

Dziś, z racji, że mam urodziny, będzie na słodko. Bo w takim dniu  końcu trzeba nam duuużo słodyczy! A na słodko będzie wg przepisu zwyciężczyni 6 edycji The Great British Bake Off Nadiyi Hussain - skądinąd przepięknej i uroczej kobiety.

Zatem do dzieła!

CHRUPIĄCA TARTA CZEKOLADOWO - ORZECZOWA NA SPODZIE Z CHIPSÓW ZIEMNIACZANYCH


przygotowanie 25 minut
pieczenie 45 minut
wrażenia smakowe bezcenne

Na spód:
250g tradycyjnych chipsów solonych
100 g masła
4 łyżki złotego syropu (z racji, że golden syrup jest praktycznie nieosiągalny w Polsce, polecam użyć miodu)

Na nadzienie:
225g masła
375g gorzkiej czekolady (minimum 70% cacao)
3 jajka
3 białka
150g cukru
125 g solonych orzeszków ziemnych lekko posiekanych

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z 225g masła. Odstawiamy do wystygnięcia.


2. Chipsy rozdrabniamy do postaci drobnych okruchów. (Ja wrzuciłam je do woreczka strunowego i rozgniotłam tłuczkiem do moździerza). Rozpuszczamy 100g masła ze złotym syropem lub miodem, łączymy z chipsowymi okruchami.
3. Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy chipsową masę formując brzeg. Piekarnik narzewamy do 180 stopni. Spód pieczemy 10 minut.


4. Jajka i białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dalej stopniowo dodajemy przestudzoną masę czekoladowo-maślaną. Na koniec dodajemy około 3/4 orzechów.
5. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch posypujemy resztą orzechów dla dekoracji. Wstawiamy do piekarnika na około 20 - 25 minut.


6. Gdy ciasto przestygnie, nakrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny.
7. Podajemy z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.



Ciasto jest przepyszne! Bardzo bogate, syte i co najważniejsze, nie jest bardzo słodkie.

MNIAM!!!
Zresztą spróbujcie sami!

PS. Przepis pochodzi z książki Nadiya's British Food Adventure, strona 276. Tłumaczenie własne.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz